API Mania s.r.o.
Mlynská 103
974 09
Banská Bystrica
0905 613 022
0903 210 075
E-mail: petrovic.vcelyamed@gmail.com
Med - Vlastnosti
Med je produkt včiel vytvorený spracovaním rastlinných nektárov a štiav. Tento nektár a šťavy včely obohatia o vlastné látky a enzýmy, uložia do plástov a odparia prebytočnú vodu.
Med je zložený hlavne z dvoch jednoduchých cukrov, glukózy /35% /a fruktózy/40%/, vody
18-20%, peľových zŕn, minerálnych látok, stopových prvkov, vitamínov B1,B2,B6,B12,C.
Pokiaľ prevažuje v mede glukóza, tento skôr kryštalizuje/zaužívaný je aj nesprávny výraz -
cukornatie/, ale zachová si všetky vlastnosti výživové aj liečivé. Pomalým zahrievaním pri 40°;C je možné med opäť stekutiť bez zmeny jeho vlastností.
Med - Druhové členenie
Med sa delí na dva základné druhy: - nektárový a medovicový. Každý z týchto druhov je odlišný v spôsobe znášky a spracovania včelami. Nektárové medy zbierajú včely z kvetov rastlín ktoré kvitnú od včasnej jari do jesene a podľa toho z ktorých kvetov včely nektár prinesú, nazýva sa aj med z neho vytvorený /Napr.repkový, agátový, z ovocných stromov, malinový, lipový, slnečnicový a pod./.
Trochu iné, avšak rovnako hodnotné sú medovicové medy, na ktoré včely zbierajú rastlinnú šťavu z mladých výhonkov ihličnatých aj listnatých stromov. Táto šťava je vlastne druhotná surovina produkovaná voškami, ktoré z nej využili len bielkoviny a pre nich nepotrebné cukry a ostatné látky vylúčili. Okrem cukrov obsahuje viac minerálnych látok a stopových prvkov, ale menej peľu. Následne spracovaný med včelami je tmavšej farby ako nektárové medy.
Pri slabších znáškach včely miešajú navzájom tieto medy - zmiešané medy.
Med - Liečivé účinky
Bežná konzumácia u dospelého človeka môže byť 2 až 4 čajové lyžičky denne, u detí 1 až 3 čajové lyžičky denne v závislosti od veku.
Význam medu pre ľudské zdravie bol známy už v staroveku. Za všetko hovorí nápis na jednom z gréckych chrámov : " Nerozčuľuj sa, Jedz mlieko s medom, Pestuj divadlo, gymnastiku a dožiješ sa vysokého veku".
Z nášho veku sú známe tieto vlastnosti:
- pôsobí protizápalovo, potláča rast baktérií, zlepšuje a urýchľuje hojenie rán
- podporuje zažívacie pochody, zlepšuje trávenie, posilňuje srdce
- jednoduché cukry obsiahnuté v mede sa rýchlo vstrebávajú do krvi, takže sú zdrojom okamžitej energie
- posilňuje centrálnu nervovú sústavu a psychiku, zlepšuje a prehlbuje spánok
- čistí a zjemňuje pokožku, je doporučeným kozmetickým prostriedkom
- je možné ho využiť pri liečení chorôb vnútorných orgánov, napr. pečene, žalúdočných vredov, taktiež chorôb horných dýchacích ciest, po konzultácii s lekárom. Aj tu platí ako u iných liekov a jedál, " všetko s mierou".
Bežná konzumácia u dospelého človeka sa pohybuje okolo 3-4 čajové lyžičky denne, detská od 1 až po 3 v závislosti od veku dieťaťa. Pri jeho dennej konzumácii je naďalej zbytočné požívať potraviny sladené repným cukrom vo forme cukroviniek a nápojov. Za všetko hovoria fakty, pred vynájdením spôsobu priemyselnej výroby cukru /sacharózy/ ľudstvo takmer nepoznalo chorobu cukrovku, od 19 storočia - áno.
Med - Záver
Je toho mnoho, čo sa dá o mede povedať a napísať, viac informácií je možné zistiť v literatúre, na rôznych stránkach internetu, to však nie je cieľom tejto stránky. Mojím zámerom je osloviť ľudí - laikov, ktorí doteraz nevedeli, prečo by mali med zaradiť do jedálneho lístka. Je ešte jedna vec na ktorú treba upozorniť a týka sa to medu aj iných potravín.
Nekupujte neidentifikovateľné medy a potraviny, lebo neviete čo budete jesť. V obchodoch, na trhoch je množstvo týchto výrobkov bez označenia pôvodu, výrobcu, krajiny odkiaľ to pochádza. Každý výrobca by mal svoj výrobok označiť. Moja snaha ako producenta medu spočíva v tom, ponúknuť ľuďom med z prírody a krajiny, ktorú dobre poznajú.
Propolis - Vlastnosti
Propolis je známy od pradávna ako jedinečný produkt včiel. Včely vytvárajú propolis spracovaním rastlinných živíc, vosku, vlastných látok a používajú ho ako tmel na utesnenie svojho úľa, taktiež na jeho dezinfekciu a likvidáciu cudzích predmetov a votrelcov. Vytvoria ho ročne len niekoľko desiatok gramov.
Propolis - Liečivé účinky
Jeho účinky sú hlavne antibakteriálne a využíva sa pri liečení chorôb spôsobených baktériami:
- zastavuje rast baktérií a niektoré kmene priamo usmrcuje
- tlmí citlivosť a bolestivosť
- zastavuje a ničí rast plesní
- podporuje hojenie rán
V súčasnej dobe sa využíva pri chrípkových ochoreniach vo forme kvapiek a sprejov, pri zápaloch v ústnej dutine, vo forme mastí pri ochoreniach kože, drobných poraneniach, vo forme mydla na ošetrovanie dolných končatín a pod.
© 2012 Všetky práva vyhradené.